وانیل میوه گیاهی است از خانواده ثعلب ها (Orchidaceae)، این گیاه دارای پایهای رونده بوده، بومی جنگل های مرطوب قاره آمریکا است. دانههای این گیاه را پس از فرآوری تخمیر میکنند تا عطر مطبوع آنها بیرون بیاید و عموماً به صورت پودر یافت میشود و در بعضی موارد آن را با الکل اتیل و آب مخلوط کرده که به صورت عصاره وانیل به بازار عرضه میشود و عموماً حاوی ۳۵٪ الکل میباشد.
برای کاشت و پرورش وانیل , به قیم یا همان درخت قیم مورد نیاز است بنابراین بوته های وانیل را به موازات درختان حامی یا قیم می کارند تا علاوه بر استفاده از سایه ی این درختان از حمایت آن نیز برخوردار شوند. برای تولید حداکثر گیاه وانیل از دو روش سیستم درختان قیم و سیستم داربست حائل استفاده می شود