پنل خورشیدی عبارت است از مجموعه فرآیندی که انرژی خورشید را دریافت و آن را به الکتریسیته تبدیل میکند تا برای مصارف تجاری و مسکونی قابل استفاده باشد. سیستمهای «فتوولتائیک» معمولاً شامل یک پنل و ماژولهای صفحات خورشیدی و گاهی اوقات یک باتری یا ردیاب خورشیدی و سیمکشی اتصالات است.
جرقههای ابتدایی پیدایش پنلهای خورشیدی در اواخر دهه 60 شمسی در ایران زده شد؛ اما رسماً آغاز آن دهه 70 بود. ابتدا، استفاده از تکنولوژی کشورهای صاحب صنعت -نظیر آلمان- در دستور کار قرار گرفت و آرام آرام گسترش یافت و بنا بر ادعای شرکتهای تولیدکننده، این روند در اواسط دهه 80 منجر به تولید این فناوری در ایران شد. اما سازماندهی و پیشبرد این اهداف- با تصویب هیأت وزیران- در سال 84 به سازمان انرژیهای نو ایران محول شد که با هدف توسعه انرژیهای تجدیدپذیر شروع به کار کرد. احداث نخستین سایت بهرهبرداری انرژی خورشیدی به سال 87 برمیگردد که در آن از تکنولوژی نسل اول آینههای کلکتور با ظرفیت اسمی 250 کیلووات استفاده شده است؛ اما در حال حاضر جدیدترین تکنولوژی استفاده شده در کشور، مربوط به نیروگاه خورشیدی الهیه در مشهد است که از پنلهای فتوولتاییک نسل دوم استفاده میکند.
این که چه میزان از ابزار و ادوات پنلهای خورشیدی در داخل تولید میشود یا از دیگر کشورها وارد میشود به درستی مشخص نیست اما یک پژوهشگر عرصه فناوریهای نوین معتقد است: «سختافزار پنلهای خورشیدی عموماً وارداتی هستند و در بهترین حالت در کشور مونتاژ میشوند.» این پژوهشگر همچنین درباره میزان تولید برق از این پنلها میگوید: «مطابق آمار وزارت نیرو حدود نیم مگاوات برق خورشیدی در حال حاضر توسط بخشخصوصی تولید میشود و مورد استفاده شبکه برق کشور قرار میگیرد
هزینه احداث یک واحد تولیدی بسته به وسعت مجموعه به ازای هر کیلووات ساعت ظرفیت حدود 2 تا 5هزار دلار تمام میشود. طول مدت بازگشت سرمایه نیز حدود دو تا پنج سال برآورد میشود. علاوه بر این نیروگاههای خورشیدی نیازمند زمین وسیعی هستند که خود مستلزم هزینه است.
هزینه احداث پنلهای خورشیدی در طول 10 سال اخیر، یک پنجم کاهش یافته است. در حال حاضر هیچ منبع انرژی دیگری را نمیتوان یافت که چنین توسعهای را تجربه کرده باشد. همچنین پیشبینی میشود با ورود نسخههای تجاری کمهزینه جدید، راهاندازی این پنلها تا پایان سال 2016 کاهش قیمتی بیش از 30 درصد را تجربه کند. هماکنون بسیاری ازکشورها -از مصر گرفته تا کشورهای اروپایی و ایالات متحده- سرمایهگذاری کلانی را در ساخت و توسعه این عرصه انجام داده و میدهند و البته ما در ایران کمی در این زمینه عقبتر هستیم.
- طرح توجیهی راه اندازی فروشگاه و تعمیرات موبایل-فرصت سرمایه گذاری شماره 22
- طرح توجیهی آبکاری فلزات کرم سخت- فرصت سرمایه گذاری شماره 24