فناوری کشت بدون آبیاری با توجه به مشکل خشکسالی در بخش وسیعی از کرهزمین یکی از تکنولوژیهای مورد اقبال در جهان به شمار میرود. تکنولوژی گرواسیس که توسط پیتر هوف هلندی در سال 2002 پایهگذاری شد طی سالهای گذشته توانسته جوایز متعدد بینالمللی از جمله جایزه برترین نوآوری سال2010 مؤسسه پاپیولار ساینس، جایزه لاله سبز درسال 2014 در کشور هلند، جایزه آگرامی در مرکز نمایشگاههای دوبی در اردیبهشت سالجاری (بهعنوان برترین نوآوری بخش کشاورزی در بازار خلیج فارس) را به خود اختصاص دهد و اخیراً هم در ردهبندی فرصتهای سرمایهگذاری مؤسسه ریچارد- برانسون رتبه نخست را در 10 اولویت برتر سرمایهگذاری 10 سال آینده به دست آورده است.
تکنولوژی گرواسیس یک راه حل ارزان برای کاشت درخت در زمینهای پست و فرسوده است ، این روش تنها راه حل درختکاری بدون استفاده از انرژی و ابیاری است . این سیستم تاثیرات اقتصادی ، زیست محیطی و اجتماعی بزرگی را برای کشورهای در حال توسعه یا توسعه یافته نوید می دهد .
در طول دهه گذشته ( از سال 2003 ) شرکت گرواسیس به توسعه تکنولوژی و پیشبرد پروژه ها در بیش از 20 کشور بیابانی دنیا پرداخته است ( آرژانتین ، بحرین ، شیلی ، چین ، دبی ، اکوادور ، اتیوپی ، فرانسه ، هند ، اردن ، کنیا ، لیبی ، عراق ، کویت ، مکزیک ، عمان ، قطر ، عربستان سعودی ، اسپانیا ، آمریکای شمالی …..) ازمایشات انجام شده با کاشت بیش از 300000 اصله از انواع درختان و درختچه های مثمر و غیر مثمر در مناطق بیابانی و کوهستانی این کشورها با درصد بقای 90 درصد ، قابلیت این تکنولوژی را برای همگان به اثبات رسانده است .
مزایای استفاده از فناوری کشت بدون آبیاری
هماکنون قیمت این واترباکسها در کشور حدود 130هزار تومان برای هر واحد است که در سفارشات با تیراژ بالا به 100 هزار تومان هم میرسد، از این رو استفاده از این روش حدود 6 تا 7میلیون در هکتار تمام میشود که درمقایسه با سیستم آبیاری تحت فشار و سایر روشهای آبیاری بسیار اقتصادی است. از طرف دیگر واترباکسها برای 10 سال قابل استفاده است و هر سال برای کشت یک درخت به کار میرود و پس از یک سال برای مصرف دوباره قابل استفاده است. از مزیتهای دیگر این محصول ویژگیهای فنی آن نظیر امکان فراهمآوری رطوبت دائم برای گیاه، عدم رشد علفهای هرز اطراف گیاه، جمعآوری آب باران و. . . است. علاوه بر این با استفاده از این تکنولوژی امکان کشت در مناطق خشک، بیابانی و کوهستانی فراهم است.
این فناوری بیش از آنکه یک روش آبیاری باشد یک روش کاشت محسوب میشود و تنها 25 درصد از دانش فنی آن مربوط به تولید واتر باکسهاست، 75 درصد باقیمانده مربوط به شرایط کشت میشود بنابراین باید در زمینه تولید و تکثیر نهال برای استفاده از این روش آموزشهایی داده شود.
در مورد فناوری واتر باکس بنا به به برخی سوالات و ابهاماتی که بعضی دوستان داشتند ضمن تشکر از توجه و انتقال ایرادات، ذکر چند نکته ضروری مینماید :
شاید مقایسه یک روش آبیاری با سیستم گرواسیس در اصل صحیح نباشد چون ما از سیستم های آبیاری در جائی استفاده می نماییم که در آن یک منبع تامین آب وجود داشته باشد ولی توصیه اکید برای بکار گیری فناوری گرواسیس در زمینهای نامرغوب و فاقد آب است .
بابت خرید یک واتر باکس 130 هزار تومان هزینه میشود که با توجه به عمر ده ساله واتر باکس و امکان ده بار استفاده از آن بهای تمام شده به ازای هر درخت 13 هزار تومان و با احتساب 400 درخت در هکتار پنج میلیون و دوست هزار تومان خواهد بود. در روش گرواسیس فقط یکبار در زمان کاشت آبیاری انجام شده و ظرفی به نام واتر باکس به مدت یک سال بر روی نهال قرار داده میشود . در طول سال اول تامین آب مورد نیاز نهال بعهده واتر باکس بوده ولی از سال دوم واتر باکس از روی نهال برداشته شده و از آن برای کاشت نهالی دیگر استفاده خواهد شد و نهال اول از سال دوم ببعد هم به هیچ آبیاری نیاز نخواهد داشت.
- طرح توجیهی تولیدی مانتو-فرصت سرمایه گذاری شماره 18
- طرح توجیهی تولید محصولات جانبی گیاه آلوئه ورا- فرصت سرمایه گذاری شماره 20
سلام این سیستم از کجا خریداری میشود لطفا راهنمایی کنید