ماکادمیا (Macadamia) تنها محصول تجاری مهم غذایی بومی استرالیاست. منشا ماکادمیا جنگلهای بومی منطقه بریزبن در ساحل شرقی استرالیاست. ارنست شلدون فان تاسل که برای نخستین بار ماکادمیا را در سال 1922 در یک مهمانی خورده بود به این میوه علاقهمند شد و 75 هکتار از زمینهای دولتی در اطراف شهر هونولولوی هاوایی را به منظور کشت ماکادمیا اجاره کرد. از نظر اقتصادی نهتنها ماکادمیا گرانترین و مرغوبترین خشکبار جهان است، بلکه هزینههای نگهداری آن بسیار اندک است. قیمت خشکبار ماکادمیا در جهان در سالهای اخیر بهطور معنیداری افزایش پیدا کرده است. بهطوری که در حال حاضر قیمت آن در استرالیا به 7/5 دلار استرالیا در هر کیلوگرم بهصورت فله افزایش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که این قیمتها برای ماکادمیای با پوسته است و مغز ماکادمیا بهصورت خالص 40 تا 80 درصد گرانتر است. ماكادمیا در مناطق پرورش آووكادو، انبه، خربزه درختی و موز و مرکبات رشد موفقیتآمیزی دارد. درخت ماكادمیا در فصل بهار و در ماههای مرداد تا شهریور به گلدهی مینشیند. میوهها پس از ۳۱ هفته میرسند و ما با انجام تحقیقات و بررسیهای مشخص قصد داریم کشت این محصول را بهصورت گسترده از سر بگیریم. سرمایهگذاری روی کشت این محصول منهای بدشانسی که درخصوص سرماهای ناگهانی پیش آمد میتوانست یک سرمایهگذاری مطمئن و پرسود باشد. در حال حاضر هم کشت این محصول توانایی بالقوهای دارد، تنها باید درخصوص سرماهای پیشبینی نشده با مشاوره و کار کارشناسی چارهای مطمئن اندیشیده شود. ازدیاد ماکادمیا از طریق بذر آسان بوده و بذرهای آن پس از برداشت قابلیت کشت دارند اما بهتر است که حدود 30تا 90روز بعد از برداشت ماکادمیا نسبت به کشت بذر آن اقدام کرد. اما درختان حاصل از بذر برای تولید محصول به 8 تا 12 سال زمان نیاز دارند و کیفیت و میزان محصول آنها قابل پیشبینی نیست. به این علت، ماکادمیا بهطور معمول از طریق پیوند تکثیر میشود. عمل پیوند معمولا در خزانه و معمولا در بهار یا پاییز انجام میشود. درختان پیوند شده از سن هفت تا 10 سالگی تولید محصول میکنند و معمولا تا سن 100 سالگی توانایی محصولدهی دارند.گاهی اوقات برای بهرهگیری هرچه بیشتر از زمین، محصولات دیگری در بین درختان جوان ماكادمیا كاشته میشود، البته قبل از كشت محصولات خاص در بین درختان ماكادمیا باید به سه نكته اساسی توجه كرد:
ـ از كاشت محصولی كه میتواند به درخت ماكادمیا صدمه بزند یا روی رشد آن تاثیر نامطلوبی داشته باشد باید اجتناب كرد.
ـ درختان بلندی كه شلوغی و سایه سرتاسری برای درختان ماكادمیا ایجاد میكنند نباید كاشته شوند.
ـ در بین درختان بارور نباید گیاه دیگری كاشته شود، زیرا در این مرحله درختان ماكادمیا نیاز به مراقبتهای ویژه دارند تا از حداكثر رشد و عملكرد اطمینان حاصل شود.
پس از جمعآوری میوههای ماکادمیا باید پوستهتر آنها را جدا و آنها را به مدت دو، سه هفته در محلی به دور از آفتاب پهن کرد. پروسه جدا کردن پوست این محصول هم یک جریان جداگانه دارد که هم میشود به شکلهای سنتی این کار را انجام داد و هم روی جداسازی ماشینی آن سرمایهگذاری کرد که در واقع با فرآوری ماشینی و پس از آن بستهبندی محصول بالطبع میتوان نتیجه بهتری گرفت.
- طرح توجيهي کشت گل و گیاهان زینتی در فضای باز -فرصت سرمايه گذاري١٠٤
- دوره مدیریت تولید و عملیات در مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران