گذر زمان و افزایش سطح کشت این گیاه هم نتوانسته است از ارزش بالای آن کم کند، ارزش افزوده و سود تجارت جهانی بالای این محصول موجب شده است که بسیاری از کشورهای پیشرفته و صنعتی که به شدت درصدد افزایش قدرت اقتصادی و صادرات خود هستند به دنبال تولید این محصول در کشورهای خود باشند. یکی از این کشورها، چین است که در نیازسنجی جوامع و ملل مختلف برای تولید محصولات صادراتی دارای تقاضای بالا، به خوبی برنامهریزی میکند و بیشک محصول ارزشمندی مانند زعفران چیزی نیست که از این قاعده مستثنی بماند.امروزه در تولید برخی از محصولات کشاورزی، استفاده از روشهای صنعتی و مدرن از قبیل سیستمهای گلخانهای و سیستمهای آبکشت (هیدروپونیک) افزایش قابل توجهی یافته است. در برخی از کشورهای اروپایی نیز مطالعاتی جهت استفاده از این روشهای مدرن به طور خاص در مورد تولید گیاه زعفران انجام گرفته است، در همین حال کشور چین عرصه را مغتنم شمرده و به تولید انبوه این گیاه با این شیوهها پرداخته است. نکته اینجاست که این کشور با این روش کشت و سیستم تولید گل زعفران، آیا ممکن است روزی به عنوان رقیبی جدی در کنار زعفران ایرانی وارد عرصه جهانی شود؟
بررسی پرونده کشت گلخانه ای در ایران
با توجه به تحقیقات انجام شده توسط Maggio et al در سال 2006 در ارزیابی قابلیت سازگاری زعفران در شرایط کشت هیدروپونیک میتوان به برداشت بیش از یکبار در سال دست یافت و به طور متوسط 10 تا 12 کیلوگرم زعفران در هکتار برداشت نمود. به نظر میرسد با الگوی کشت بدون خاک نمیتوان به توجیه مناسبی در طرح تولید زعفران در گلخانه دست یافت. هر چند کیفیت تولیدی زعفران بر اساس استانداردهای iso از کیفیت بالاتری در مقایسه با کشت مزرعه برخوردار خواهد بود.
نکته حائز اهمیت این است که در کشت مزرعه ای زعفران و در روش جدید کاشت (دانه تسبیحی) پیازها دستی کشت میشود و براساس دستورالعمل وزارت جهاد باید در هر ردیف بین 5 تا 7 سانتیمتر فاصله و فاصله بین دو ردیف هم باید 10 تا 15 سانتیمتر باشد. در این روش طی سالهای 1392 تا 1395 بیش از 15 کیلوگرم در هکتار زعفران خشک شده تولید میگردد که با محاسبه سرانگشتی تقریبا 2.5 برابر شرایط ایده آل کشت زعفران گلخانه ای میباشد. با این اوصاف کشت مزرعه ای زعفران با سیستم جدید علاوه بر اینکه میزان مصرف آب را به یک ششم سیستمهای مرسوم کاهش میدهد در مقایسه ا عملکرد کش گلخانه ای حداقل تا 50% شرایط بهتری را دارا خواهد بود.
میزان سرمایه گذاری لازم جهت راه اندازی گلخانه زعفران
با بررسی های صورت گرفته میزان سرمایه مورد نیاز جهت راه اندازی گلخانه زعفران به روش آبکشت به میزان 500 هزار ریال در هر مترمربع فضای گلخانه ای میباشد.
نرخ بازدهی طرح برای سطح کشت 1 هکتار گلخانه نزدیک به 20 درصد میباشد و نرخ بازگشت سرمایه گذاری حدود 5 سال پیش بینی میگردد.
مقدمه ای بر زعفران
زعفران (Crocus sativus) از تیره زنبق سانان (Iridaceae) می باشد. زعفران گیاهی است علفی، چند ساله، دارای کورم (پداژه) سفید رنگ که روی آن جوانه های راسی و جانبی وجود دارد. ریشه افشان، کوتاه و به طور معمول از قاعده کورم بر روی یک دایره خارج می شود. گل شامل گلپوش ۶ قطعه ای ۳ کاسبرگ و ۳ گلبرگ، همرنگ و خوشبو، دارای ۳ پرچم با بساک زرد رنگ، مادگی آن دارای خامه سفید، کلاله ۳ شاخه ای و قرمز رنگ است.
برگ ها باریک و بلند به رنگ سبز تیره یا چمنی به طول حدود ۲۰ تا ۵۰سانتی متر، به تعداد ۱۱- ۵ برگ، گل ها و برگ ها داخل لوله ای غشایی به نام اسپات ( چمچه ) قرار می گیرند که وظیفه حمایت برگ و گل تا خارج شدن از خاک را به عهده دارد. این گیاه سه گان می باشد و تولید بذر نمی کند.
آب و هوای مناسب جهت کاشت زعفران
زعفران گیاهی است گرمسیری و در نقاطی که آب و هوای معتدل داشته و دارای تابستان های گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتا ملایم دارد، به خوبی رشد می کند و می شود در این مناطق کاشت زعفران را انجام داد. لازم به ذکر است که این موضوع ممکن است در همه شرایط صادق نباشد زیرا احتمال دارد گیاه به صورتی با محیط سازگار شود چنانچه در همدان که در ردیف شهرهای سردسیری ایران است، زراعت و کاشت زعفران نتایج رضایت بخشی داده است.
پیاز زعفران تابستان فعالیت ندارد، دوره بیداری و فعالیت آن از حدود آبان تا اردیبهشت است و با شروع فصل گرما برگ هایش زرد شده و می خشکد و پیاز به خواب می رود پس زمین های گرم و خشک جای مناسبی برای کشت زعفران است.
طرح احداث گلخانه زعفران
گذر زمان و افزایش سطح کشت این گیاه هم نتوانسته است از ارزش بالای آن کم کند، ارزش افزوده و سود تجارت جهانی بالای این محصول موجب شده است که بسیاری از کشورهای پیشرفته و صنعتی که به شدت درصدد افزایش قدرت اقتصادی و صادرات خود هستند به دنبال تولید این محصول در کشورهای خود باشند.کی از این کشورها، چین است که در نیازسنجی جوامع و ملل مختلف برای تولید محصولات صادراتی دارای تقاضای بالا، به خوبی برنامهریزی می کند و بی شک محصول ارزشمندی مانند زعفران چیزی نیست که از این قاعده مستثنی بماند.
طرح کشت گلخانه ای زعفران برای اولین بار در کشور چین منطقه خودمختار ثبت در سال ۲۰۰۶ توسط جوان چینی به نام آقای (بِن) که تحصیلات خود را در رشتهی کشاورزی به اتمام رسانیده بود برای اولین بار در جهان اجرایی شد.این طرح در همان اوایل کار توسط اهل فن رد و ناکارآمد و غیراصولی شناخته شد. آقای (بِن) دست از تلاش نکشید و موفق به برداشت محصول بسیار با کیفیت و با راندمان بالا شد.
بعد از مطالعات و تحقیقات بسیار توسط مهندسین امر این نوع کشت به خاطر بهداشت، کیفیت در سال ۲۰۱۲ به دستور رئیسجمهوری وقت چین ملّی شد.
کشت گلخانهای زعفران در حال حاضر اصلیترین نوع کشت زعفران در چین میباشد. این طرح در کشورهای دیگر نیز مورد استقبال قرار گرفته و به دنبال درخواست و تحقیقات در این مورد با همکاری مهندس چینی موفق به کشت و برداشت شدند.
کشورهایی از قبیل اسپانیا، امارات، ترکیه، شمال افغانستان و هندوستان وارد رقابت در این مورد شدهاند.
نکته اینجاست که این کشور با این روش کشت و سیستم تولید گل زعفران، آیا ممکن است روزی به عنوان رقیبی جدی در کنار زعفران ایرانی وارد عرصه جهانی شود؟برای پیبردن به این سوال بهتر است کمی در مورد این سیستم کشت صحبت کنیم، سیستمهای کشت در محیط های بسته و یا سیستمهای کشت هیدروپونیک یکی از روشهای مدرن در تولید برخی از گیاهان با دوره رشد کوتاه و سرعت رشدی بالا به حساب می آید.
امروزه این تکنیک بهطور خاص در مورد سبزیجاتی مثل: کاهو، گوجهفرنگی، خیار و سایر سبزیجات و همینطور برخی از گیاهان زینتی نظیر لاله، سنبل، آلسترومریا و غیره مورد استفاده قرار گرفته و به طور کاملا اقتصادی و با سود بالا این تکنیک انجام می گیرد. بزرگترین مزیت این سیستمهای کشت استفاده حداکثر از فضا و سطح زیرکشت به سبب طبقاتی بودن و تراکم کشت بالاست که این موضوع هزینه تهیه زمین زراعی و عملیات مربوط به آمادهسازی زمین را به شدت کاهش می دهد.
آشنایی با روش کشت گلخانه ای زعفران
در خردادماه پس از زردشدن علف گیاه پیاز از خاک جدا شده و در محیطی با تهویه هوای مناسب و خنک انبار میکنیم. در اول شهریور ماه پیازهای بالای ده گرم در طبقهای چوبی قرار داده شده و به محیط گلخانهای برده میشود. در دمای و نور و رطوبت مناسب که در بازهی زمانی متغییر میباشد، نگهداری میشود.
در مهرماه پیازها شروع به جوانهزدن میکند. در این مدت از اطراف پیاز جوانههای بسیاری میروید که باید به جز دو یا سه جوانه اصلی، دیگر جوانهها از پیاز حذف گردد این کار باعث جلوگیری از هدررفتن توان پیاز برای گلدهی میباشد.
ناگفته نماند آب موردنیاز برای رشد فقط از طریق رطوبت محیطی تأمین میشود و هیچگونه تماس مستقیم و هیچگونه آب تماس مستقیم با پیاز داشته باشد. به این دلیل که باعث رشد ریشه در پیاز میشود:
- باعث رشد ریشه در پیاز میشود
- احتمال پوسیدگی پیاز بالا میرود
- باعث انتقال بیماری میشود.
پیاز در اواخر آبان یا اوایل آذر شروع به گلدهی میکند و بعد از برداشت گل پیاز و گذران مراحل ضدعفونی و حذف جوانههای اضافی به زمین بازگردانده میشود در سال بعد مراحل تکرار میشود.
مزایای کشت گلخانه ای زعفران
مزیت نسبی دیگر این روشهای کشت، نسبت به روشهای مرسوم، جلوگیری از هرزروی آب و خارج شدن آن از دسترس گیاه می باشد که این موضوع به شدت میزان آب مصرفی را کاهش می دهد. در کنار این مزایا، هزینه اولیه بالا برای تاسیس و راهاندازی این سیستمها را می توان از معایب مهم آن در نظر گرفت که ممکن است تصمیمگیری را برای تولیدکنندگان جهت ورود به این عرصه کمی سخت کند.
هر چند طی سالهای آینده به خاطر صرفهجویی هایی که به سبب حذف برخی عملیاتهای هزینهبر کشاورزی از قبیل آمادهسازی زمین، آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها و وجین علفهای هرز بوجود می آید به نوعی این هزینه اولیه بازگشته و سودی چند برابر را نصیب تولیدکنندگان میکند. کشور چین با توجه به نیروی کارگری ارزان قیمت و هزینههای تولید پایین، با قیمت نسبتا پایینتری زعفران را تولید و به بازار عرضه کرده است، با این حال هنوز نتوانسته به عنوان یک رقیب جدی برای کشور ایران در تولید زعفران قرار بگیرد. چرا که ایران به عنوان زادگاه زعفران و تولیدکننده بی رقیب این گیاه (بیش از ۹۰ درصد تولید خالص جهانی) همواره جایگاه خود را در این صنعت حفظ کرده است و رسیدن به این جایگاه برای سایرکشورها کمی دور از ذهن به نظر می رسد.
در این شرایط نگرانی که به شدت در بلندمدت بایستی به آن توجه کرد ورود رقیبی مانند کشور چین در بازار تجارت جهانی زعفران نیست، چون با این سطح زیرکشت و تولید زعفران قدرت رقابت سایر کشورها با ایران بسیار سخت و محال به نظر می رسد، بلکه نگرانی آینده، ورود زعفران چینی به بازار مبادلات جهانی با قیمت بسیار پایینتر از هزینه تمام شده این محصول برای کشاورزان و تولیدکنندگان ایرانی می باشد. همچنین افزایش ورود زعفران تقلبی و با کیفیتهای بسیار پایین به بازار مبادلات جهانی را نیز می توان از تبعات آن در نظر گرفت.
ایران برای حفظ جایگاه خود در بازار تجارت جهانی زعفران و جلوگیری از سقوط قیمت و کیفیت این محصول با ارزش بایستی به راهکارهایی جهت بالا بردن راندمان تولید در مزارع زعفران و کاهش هزینههای تولید دست یابد. همچنین توجه بیشتر به بخش صادرات زعفران و فرآوردههای وابسته آن با برندهای ایرانی میتواند به حفظ این جایگاه کمک کند که رسیدن به این مهم، همکاری و ارتباط جدی واحدهای تحقیقاتی، اجرایی و تولیدی بخش کشاورزی کشور را می طلبد. امیدواریم روزی در بازارهای ایران به سبب گرانی زعفران اصیل ایرانی، محصولی به عنوان زعفران چینی به فروش نرسد.
مزایای کلی کشت گلخانه ای زعفران
- نیازی به عملیات تهیه زمین نیست.
- خاک مناسب را می توان بطور دستی از مخلوط انواع مفید، تهیه کرد.
- نور مورد نیاز قابل تنظیم است.
- آب به صورت قطره ای بوده و کاملا مصرفش قابل کنترل وبه صرفه خواهد بود.
- رطوبت قابل تنظیم است.
- پیاز زعفران از حمله جوندگان مخصوصا موشها در امان است.
- در یک سال می توان به جای تولید یکبار ، دو بار محصول برداشت کرد.
- عملیات سمپاشی بسیار راحت وکنترل شده است.
- عملیات وجین و مبارزه با علفهای هرز بسیار ساده وناچیز خواهد بود.
- عملیات برداشت کنترل شده وراحت خواهد بود.
- میزان کیفیت وکمیت افزایش می یابد.
معایب کشت گلخانه ای زعفران
با توجه به جداسازی پیاز از خاک و کشت دوباره پیاز در هر سال هزینه این کار بالا رفته و در قیاس با کشت به روش سنتی صرفه اقتصادی ندارد. زحمات و صرف وقت و به کارگیری نیروی کار بیشتر نیز از مشکلات این طرح میباشد.
شرایط کاشت و عملکرد زعفران گلخانه ای و بررسی پرونده کشت گلخانه ای در ایران
با توجه به تحقیقات انجام شده توسط Maggio et al در سال ۲۰۰۶ در ارزیابی قابلیت سازگاری زعفران در شرایط کشت هیدروپونیک میتوان به برداشت بیش از یکبار در سال دست یافت و به طور متوسط ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم زعفران در هکتار برداشت نمود. به نظر میرسد با الگوی کشت بدون خاک نمیتوان به توجیه مناسبی در طرح تولید زعفران در گلخانه دست یافت. هر چند کیفیت تولیدی زعفران بر اساس استانداردهای iso از کیفیت بالاتری در مقایسه با کشت مزرعه برخوردار خواهد بود.
نکته حائز اهمیت این است که در کشت مزرعه ای زعفران و در روش جدید کاشت (دانه تسبیحی) پیازها دستی کشت می شود و براساس دستورالعمل وزارت جهاد باید در هر ردیف بین ۵ تا ۷ سانتیمتر فاصله و فاصله بین دو ردیف هم باید ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد. در این روش طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ بیش از ۱۵ کیلوگرم در هکتار زعفران خشک شده تولید می گردد که با محاسبه سرانگشتی تقریبا ۲٫۵ برابر شرایط ایده آل کشت زعفران گلخانه ای می باشد. با این اوصاف کشت مزرعه ای زعفران با سیستم جدید علاوه بر اینکه میزان مصرف آب را به یک ششم سیستم های مرسوم کاهش میدهد در مقایسه ا عملکرد کش گلخانه ای حداقل تا ۵۰% شرایط بهتری را دارا خواهد بود.
میزان سرمایه گذاری لازم جهت راه اندازی گلخانه زعفران
با بررسی های صورت گرفته میزان سرمایه مورد نیاز جهت راه اندازی گلخانه زعفران به روش آبکشت به میزان ۵۰۰ هزار ریال در هر مترمربع فضای گلخانه ای می باشد. نرخ بازدهی طرح برای سطح کشت ۱ هکتار گلخانه نزدیک به ۲۰ درصد میباشد و نرخ بازگشت سرمایه گذاری حدود ۵ سال پیش بینی می گردد.
سلام دوست عزیز بنده در شهرستان پاوه یکی از شهرهای کرمانشاه در باغ شخصی خودم دویست متر مربع سالن دارم ب ارتفاع 3/5 متر تازیر سقف آیا برای کشت زعفران کافیه و اگر کافی نیست پیش نهاد شما جهت اشتغال زایی و درآمد چیه ممنون از سایت خوبتان
09183364200
باسلام احتراما به نظر بنده مساحتتان کم است ولی ممکن است برای شروع کار خوب باشد.
باتشکر
دکتر لطفی
09123455849
سلام بنده احتیاج به مشورت و همفکری دارم زمینی به مساحت 3500 متر در گیلان دارم و میخواهم کشت انجام بدهم اما چه کشتی یا چطورش رو هیچ و اطلاعاتی ندارم میشه لطفا راهنمایی کنید؟
با عرض سلام و احترام
طرح توجیهی فوق قابل انجام است و به نسبت زمینتان قابل استحصال است
با سلام خدمت شما
مکان در حد 40 متر مربع دارم.تمایل دارم شروع کار داشته باشم در زمینه پرورش زعفران گل خانه ای.
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید . سپاس از لطف شما
باعرض سلام و احترام
مساحتتان خیلی کم است ولی برای شروع کار خوب است
با سلام بنده 32 هکتار(320000 متر) زمین کشاورزی در قم دارم بین کاشت زعفران و آلوئه ورا گیر کردم خوشحال میشم کمکم کنید 09124720692
باعرض سلام با توجه به موقعیت منطقه ابتدا به ساکن به نظر ما بخشی را زعفران و بخشی را آلوئه ورا پرورش دهید تا به بهترین نتیجه دست یابید و هرکدام با را که دیدید شرایط بهتری داشت روی آن تمرکز کنید.
با عرض سلام با توجه به اینکه پیازها بعداز گلدهی در پایان فصل برداشت دوباره به زمین خشک منتقل میشوند تغذیه ورشد گیاه برای گلدهی در سال اینده از کجا تامین میشود؟ همچنین آیا در روش کشت گلخانه ای ما تکثیر وبچه زایی پیازها را داریم؟
با سلام و خسته نباشید
دو سوال در ارتباط با کشت گلخانه ای زعفران به روش هوا کشت:
1- میزان استحصال محصول نهایی (زعفران خشک ) و سایر درآمدها (فروش پیاز زعفران)به چه میزان است؟
2- زمین جهت نگهداری پیازها الزامی است و آیا روش دیگری برای نگهداری آنها وجود ندارد؟
با تشکر و قدردانی از زحمات جنابعالی
باسلام میتوانید بصورت آیروپونیک کشت گردد که محصول دوبرابر گلخانه هیدروپونیک و سه برابر زمین معمولی زمین دویست یا سیصد متری و بیشتر تهیه میشه و بصورت طبقه ای روی هم سوار میشوند هیدروپونیک کمتر جواب میدهد ولی آیروپونیک حد اکثر تولید در واحد سطح رو میدهد
سلام
چرا جهاد کشاورزی بردسکن روش گلخانه ای تولید زعفران را تایید نمیکنه ؟
باسلام میتوانید بصورت آیروپونیک کشت گردد که محصول دوبرابر گلخانه هیدروپونیک و سه برابر زمین معمولی زمین دویست یا سیصد متری و بیشتر تهیه میشه و بصورت طبقه ای روی هم سوار میشوند هیدروپونیک کمتر جواب میدهد ولی آیروپونیک حد اکثر تولید در واحد سطح رو میدهد
با سلام من یه زمین دارم حدود 1200متر در بابلسر در حال حاضر درخت پرتغال موجوده میخوام گلخانه بزنم برای کاشت زعفران در ضمن هیچ گونه اشنایی با این کار و کاشت ندارم ایا در این دوره ای قرار داریم و وضعیت بازار این کار جوابگو هست
با عرض سلام و احترام
با سلام کاملا جوابگوست ۹۰۰ متر سالنها و مابقی امکانات دیگر طرح بسیار عالیه
سلام،
هزینە احداث گلخانه برای زعفران در مساحت هزار متر تقریبا چقدر است
با؛تشکر
حدودا ۷۰۰ تا ۸۰۰ ملیون
با سلام و عرض خسته نباشید
با تشکر از اطلاعات مفید شما در سایت، خواهشمند است اگر اطلاعاتی در خصوص شرایط محیطی (نور، رطوبت و دما) پرورش زعفران با روش آیروپونیک در اختیار دارید، اینجانب را راهنمایی بفرمایید. ضمنا بر اساس اطلاعات واصله در روش گلخانه ای پس از گل دادن گیاه، پیاز آن را مجددا زیر خاک منتقل می کنند که دلیل آن برای اینجانب مشخص نیست. در صورت امکان در این خصوص نیز راخنمایی بفرمایید.
با تشکر
محمدی
با سلام بله مجددا به خاک منتقل میشه و پس از مدت کمی محصول دو برابری برداشت میشه چون در آیروپونیک احتمال داده میشه پیاز زعفران پوسیده بشه بهمین علت به خاک منتقل میشه
رطوبت حدود ۷۰ درصد دمای مناسب ۲۵ درجه و نور هم باید بر اساس سطح سالن محاسبه بشه
با سلام بنده تمايل به راه اندازي اين كسب و كار با بازدهي عالي دارم ولي اطلاعات زياد ندارم جطور ميتونم اطلاعات بيشتري كسب كنم و با شما ارتباط داشته باشم؟
سلام جناب دکتر لطفی
من حدود 1500 متر زمین دارم میخواستم بدونم جهت راه اندازی گلخانه جهت 1500 مت چه میزان سرمایه نیاز دارد . بعد فایل آموزشی هست یا باید در دوره های آموزشی شرکت کنیم
با تشکر
با تشکر از اطلاعات ارزنده ای که در اختيار گذاشتيد، پرسش من اين است که (نور) مورد نياز برای سالن کشت چه اندازه است؟
سلام نور معمولی کافی است نور زیادی نمیخواهد
با سلام
جناب دکتر رضا لطفی این در مورد سود حاصله کشت ایروپنیک هیچ اطلاعاتی ندیدم اصلا منطقی هست این کار در ایران با توجه به اینکه کشت خاکی میشه و هزینه کمتری داره در صورتی که گلخانه سرمایه اولیه بالا میخواد هزینه های سیستم گرمایشی و غیره هم اضافه میشه اصلا توجیه داره یک جا نوشتین برای 1000متر 700 تا 800 میلیون سرمایه میخواد و سه برابر کشت خاکی محصول میده در صورتی که با این پول ما میتونیم حالا بستگی به منطقه ولی تقریبی راحت یک هکتار زمین بخریم که میشه جزو املاک و خودش سرمایه سود اور هست بعد یک هکتار رو کشت کنیم که اینطوری سه برابر اون گلخانه 1000متری برداشت داریم!!!پس چرا چنین کاری کنیم چه توجیهی هست؟!
جناب آقای قاسمی با عرض سلام اصلا نیازی نیست هرجای مسقفی امکان راه اندازی دارد
حتمن اشتباه کردن ادم خیلی باید احمقو دیوانه باشه 800 میلیون بیاره تو این کار کسی که این همه سرمایه داره نیازی به این کار نداره کار های راحت تر و برون ریسک تر هم هست این کار بنظر من مال جوانایی هست که بیکارن و از کم شروع کنن مثل حداقل سرمایه 10م تومن یا با 5م تومن
سلام جناب اقای لطفی ایا برای کشت زعفران گلخانه ای حتما باید گلخانه تاسیس شود و وسایل گرمایشی استفاده کنیم یا این که درون یک سوله مسقف با سقف ایرانیت هم میشود کشت کرد
سلام بله امکان این کار وجود دارد
سلام و وقت بخیر
آقای دکتر استقرار مهپاش و کولر به چه صورت است؟
و اینگه تنظیم دما نیاز ب مه پاش کرم دارد ؟
با عرض سلام و خسته نباشید،
یه سوال داشتم راجع به نحوه آبیاری و رطوبت دهی،
میخواستم بدونم روزانه چندساعت باید محیط کشت رطوبت دهی بشه؟؟
با عرض سلام من زمینی به مساحت 2 هکتار در خراسان رضوی دارم که مستعد کشت زعفران میباشد. میخواستم بپرسم چه پروژهایی مناسب این زمین هست. ممنونم.
به نظرم پروژه زعفران مناسب است
با عرض سلام و خسته نباشید،
روزانه چند ساعت باید محیط کشت زعفران گلخانه ای رطوبت دهی بشه؟
مطلب خوبی بود ممنون
سلام! آیا در زیرزمین که از پنجره نورگیری دارد میتوان به کاشت گلخانهای صورت گیرد لطفا راهنمایی کنید متشکرم
سلام خسته نباشی من دانشجو ام تازه درسمو تموم کردم بیکارم میخاسم از حیاط منزل شروع کنم به کشت زعفران به روش گلخانه ای میشه کمک کنید مه پاش ها خیلی قیمت بالایی داره میشه بچای اون از سم پاش دستی استفاده کرد و چند وقت یکبار پیاز ها باید رطوبتی بشن.خیلی ممنون از سایت خوبتون .
با سلام خدمت آقای دکتر لطفی
در ایروپونیک زعفران چه ماده معدنی را باید در آب حل کرد و بروی پیاز زعفران اسپری کرد
با سلام
بنده چند ماهی هست که راجع به این روش حقیق میکنم!و قصد انجام این کار را دارم!
چند سوال از خدمتتون دارم
1-برای 100 متر مربع فضا در 5 یا 6 طبقه (مثلا 500 تا 600 متر مربع )
بطور متعارف چقدر پیاز نیاز هست؟
2-بعضی جاها میگن میشه دو بار در سال هم برداشت کرد ! چطور ممکنه؟
3-چقدر زمین جهت خاک کردن پیاز برای مساحت ذکر شده نیازه؟
4-آیا بعد از برگرداندن پیازها به خاک نیاز به آبیاری پیاز هست ؟ چقدر؟
منتظر پاسخ شما هستم
ممنون از حسن خلقتون بخاطر به اشتراک گذاشتن دانشتون!
سلام اقا حامد
اطلاعات من زیاد نیست
ولی فکر میکنم که برای این مساحت بیشتر از یک تن پیاز نیاز دارید
برای کشت دوم میزان خواب حقیقی پیاز رو کم میکنن
بعد از برگرداندن به خاک فکر نکنم نیازی به ابیاری باشه چون گیاه به حالت خواب میره و باعث پوسیدگی پیاز و پخش شدن الودگی میشه
به همه دوستانی که میخوان اقدام به کشت کنن توصیه میکنم تا برای خرید پیاز عجله نکنن و پیاز بالای 15 الی 20 گرمی خرید کنن
تاکید میکنم اطلاعات من در حد مطالعه مقالات هست و هیچ تجربه عملی ندارم
باعرض پوزش از آقای دکتر لطفی که تو کارشون دخالت کردم
عالییییییییییییییییی
با سلام و عرض ادب واحترام
ممنون از سایت بسیار خوبتان
ببخشید میخواستم بدانم شما در مورد میزان لوکس نوری و یا نور مورد نیاز زعفران گلخانه ای مطلبی دارید ممنون میشوم در این مورد مرا راهنمایی بفرمایید در صورت ارائه مطالب من به نام خودتان در تحقیقم استفاده میکنم خواهشمند است در این صورت اگر مطالبی دارید برایم ارسال فرمایید زیرا وقت زیادی برای ارائه ندارم ممنونه از بذل توجه شما با تشکر